De vinkenbaan

De leerlingen van de 1ste, 2de en 3de klas zijn bezig met het project de trektocht van vogels. Momenteel verplaatsen zich over de wereld miljoenen vogels. De Waddeneilanden en ook Vlieland is een geliefde plek voor veel vogels om tijdelijk te rusten om later weer verder te gaan. Leerlingen gaan in groepen onderzoeken naar de reis van de lepelaar, scholekster en de brandgans.

 Op woensdag 26 oktober zijn we op de fiets naar de vinkenbaan geweest. Kort na de zomervakantie tot eind november wordt hier dagelijks zangvogels gevangen. Daar gebruiken ze drie manieren voor. Er is een vangnet waar de vogels invliegen. Een andere val wordt door de vrijwilligers zelf geactiveerd, waarna er een net over de vogels val. In de derde en laatste val lopen ze in een soort van fuik die meer in het riet verstopt zit.

Deze vogels worden indien nodig geringd. Op deze manier is er mooi overzicht ontstaan waar vogels vandaan komen en waar ze naar toevliegen. Op de site http://www.vinkenbaanvlieland.nl/ kunt u meer informatie lezen over de vinkenbaan om er zelf naar toe te gaan, iets wat wel aan te raden is.